enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7142
EURO
36,4405
ALTIN
2.945,46
BIST
9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimiz

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimiz
REKLAM ALANI
24.11.2024 04:34
1
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi kapsamında Tokat’ı rekabet nüvesi iller arasında konumlandırdıklarını söyleyerek, “Tokat’ta ekonomiyi canlandıracak; sanayi, üretim, istihdam, tarım, turizm, sosyal donatı alanlarında vizyon projelerimizi tespit ettik.

TOKAT-BHA

Stratejimiz kapsamında; seracılıktan süt ürünlerine, hububattan yağ üretimine, mermer, mozaik ve tuğladan ev araç gereçlerine pek çok alanda üretimin gerçekleşeceği yeni tesisleri Tokat’a kazandıracağız. Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız kapsamında 68 milyon doların üzerinde 4 yeni yatırımı özel sektör eliyle Tokat’a kazandıracağız.” dedi.

Kacır, Kalkınma Ajansları ve Bölge Kalkınma İdareleri eliyle; sanayiden tarıma, turizmden hayvancılığa pek çok alanda Tokat’ta istihdama katkı sağlayacak 7 yeni projenin açılışını gerçekleştirdiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 2002 yılından bu yana, büyük bir gayretle, azimle, hizmet sevdasıyla çalıştıklarını ve çalışmaya da devam ettiklerini söyleyen Kacır konuşmasında şu mesajları verdi:

 

ÜRETEN ŞEHİRLER: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; her bir şehrimizi büyüme yolculuğumuza dahil ediyoruz. 81 ilimizin yer altı ve yer üstünde sahip olduğu zenginliği, potansiyelini, kültürel birikimini ve nitelikli insan kaynağını kendi kimliğine münhasır olacak şekilde harekete geçiriyoruz. Üreten, katma değer sağlayan, daha da büyüyen şehirler için başlattığımız Yerel Kalkınma Hamlesi seferberliğimizden Tokat da en güçlü şekilde nasibini alıyor, daha da güçlü şekilde almaya devam edecek.

SANAYİNİN ÇARKLARI: Tokat’ı yeni yatırımlar, program ve projelerle ihya etmeyi sürdüreceğiz. Şehrimizde sanayinin çarklarının daha hızlı dönmesi için 22 yılda 5 OSB’mizin altyapı projelerine 1,2 milyar lira destek verdik. Reşadiye Ata ve Yeşilyurt Sanayi Sitelerini tamamlayarak sanayi sitelerimizdeki istihdamı 2 bin 900’den 4 bin 100’e çıkardık. Tokat Yeşil Sanayi Sitesini de yerel paydaşlarımızla birlikte tamamlayarak müteşebbislerimizin hizmetine sunmayı amaçlıyoruz.

 

BAŞAT AKTÖR: Son 22 yılda; Tokat’ta gerçekleşecek yeni veya ilave yatırımlar için 690 teşvik belgesi düzenledik. 39,5 milyar liralık sabit yatırımın, 35 bin istihdamın önünü açtık. Yerel kalkınmanın güçlü bir sac ayağı olan KOBİ’lerimizi verdiğimiz desteklerle başat aktör konumuna yükselttik. Tokat’ta 22 yıl önce KOSGEB tarafından desteklenen KOBİ’miz bir elin parmaklarını geçmezken biz, 9 bin 500’den fazla KOBİ’ye 1 milyarın üzerinde bir destek verdik.

TÜBİTAK DESTEKLERİ: Tokat’ta geleceğin bilim insanlarını bulmak, gençlerimizin potansiyellerini ortaya çıkarmak, bilimsel çalışmaları desteklemek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tokat’a Teknoloji geliştirme bölgesi kazandırdık. TÜBİTAK eliyle devreye aldığımız destek programları kapsamında son 22 yılda 161 projeye ve 378 bilim insanına 414 Milyon lira katkı sağladık.

 

OKA VE DOKAP DESTEKLERİ: Tokat’ın yerel ve eşsiz lezzetlerini de unutmadık ve 21 değerini coğrafi işaretle tescilleyerek hem üreticimizi hem de tüketicimizi koruma altında aldık. Kalkınma Ajansımız ve bölge kalkınma idaremiz ile şehrimizin potansiyelini harekete geçiriyoruz. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımız ile bugüne kadar kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarımızın 258 projesine 667 milyon lira destek sağladık. DOKAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile de Tokat’ta kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin 81 projesine 639 milyon lira destek verdik.

 

REKABET NÜVESİ: Önümüzdeki dönemde devreye alacağımız Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimiz kapsamında Tokat’ı rekabet nüvesi taşıyan illerimiz arasında konumlandırdık. Tokat’ta ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve üretimde katma değerin yükseltilmesi temel önceliğimiz olacak. Bu kapsamda, Tokat’ta ekonomiyi canlandıracak; sanayi, üretim, istihdam, tarım, turizm, sosyal donatı alanlarında vizyon projelerimizi de tespit ettik.

YEREL KALKINMA HAMLESİ TEŞVİK PROGRAMI: Stratejimiz kapsamında; seracılıktan süt ürünlerine, hububattan yağ üretimine, mermer, mozaik ve tuğladan ev araç gereçlerine pek çok alanda üretimin gerçekleşeceği yeni tesisleri şehrimize kazandıracağız. Niksar’ı bölgenin termal turizm merkezi haline getirecek yatırımları hızla gerçekleştireceğiz. Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız kapsamında 68 milyon doların üzerinde 4 yeni yatırımı özel sektör eliyle Tokat’a kazandıracağız. Meyve Tozu ve Pektin, Süt Tozu ve Peynir Altı Suyu Tozu, Tarım ve Ormancılık Makineleri ve Ekipmanları ile Maya Üretimi tesislerini şehrimize kazandıracağız.

 

ENERJİ MALİYETİNİ DÜŞÜRECEK ADIM: Tokat’ın büyümesini ivmelendirecek, toplam yatırım tutarı 165 milyon lirayı aşan 7 yeni projemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımızın destek sağladığı projeler ile; şehrimizdeki mobilya ve makine imalatçılarının ekipman ihtiyaçlarına cevap verecek ve enerji maliyetlerini düşürecek adımları hep birlikte attık. Jeolojik Miras Alanı Ballıca Mağarası Tabiat Parkında inşa ettiğimiz tesislerle şehrimizi ziyaret eden turistlerin deneyimini zenginleştirdik. Çiçek yetiştiriciliğinde ülkemizin yükselen yıldızı Tokat’ta bu alanda kadın istihdamının önünü açacak eğitim ve demonstrasyon serasını Erbaa’da kurduk.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN: Ayakkabı sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere, Zile Küçük Sanayi Sitesi içerisinde yer alan Mesleki Eğitim Merkezinin atıl durumda olan deposunda bir üretim atölyesi inşa ettik. Bentonit kil hammaddesinin işlenerek sabun, şampuan ve benzeri katma değerli ürünler haline getirilmesi için Reşadiye’de kil sabunu üretim atölyesi kurduk. DOKAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile destek sunduğumuz Damızlık Koç-Teke Üretim Tesisi Modernizasyonu Projesinde şehrimiz hayvancılık kapasitesini artırıyoruz. “Tokat Yer Altı Çarşısı ve Meydanının Turizme Kazandırılması Projesi” ile de; birçok tarihi esere ev sahipliği yapan şehir merkezinin çevre düzenlemesini katkı sunduk.

REKLAM ALANI