enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,0102
EURO
41,0664
ALTIN
3.735,09
BIST
9.612,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C

Bilim dünyasında heyecan: Satürn’ün uydu ailesi genişledi! – Birlik Haber Ajansı

Bilim dünyasında heyecan: Satürn’ün uydu ailesi genişledi! – Birlik Haber Ajansı
REKLAM ALANI
12.03.2025 10:25
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Bilim insanları, Satürn’ün yörüngesinde daha önce bilinmeyen 128 yeni uydu tespit etti. Uluslararası Astronomi Birliği tarafından onaylanan bu keşifle birlikte, Satürn’ün toplam uydu sayısı 274’e ulaştı. Böylece 95 uydusu bulunan Jüpiter’i geride bırakarak Güneş Sistemi’ndeki en fazla uyduya sahip gezegen konumuna geldi.

Önceki gözlemler ve yeni keşifler

2019-2021 yılları arasında yapılan gözlemler, Satürn’ün çevresinde 62 yeni uyduya işaret ediyordu. Ancak küçük boyutları nedeniyle bazı gök cisimleri henüz kesin olarak sınıflandırılamamıştı.

Tayvan’daki Academia Sinica’da görev yapan gökbilimci Edward Ashton, bu cisimlerin büyük olasılıkla uydu olduğunu düşündüklerini belirterek, 2023 yılında üç ay süresince aynı gökyüzü bölgelerinin tekrar gözlemlendiğini açıkladı. Yapılan araştırmalar sonucunda 128 yeni uydu daha keşfedildi. Uzmanlar, Jüpiter’in bu sayıya yetişmesinin zor olduğunu dile getiriyor.



Starship’in 8. test uçuşu son anda iptal edildi

Starship’in 8. test uçuşu son anda iptal edildi

Düzensiz uyduların kökeni ve özellikleri

Yeni tespit edilen uydular, Dünya’nın doğal uydusu gibi büyük ve küresel yapıda değil. Küçük ve düzensiz şekilli olan bu gök cisimleri, “düzensiz uydular” kategorisinde değerlendiriliyor. Bilim insanları, bu yapıların Güneş Sistemi’nin erken dönemlerinde Satürn’ün kütle çekimi tarafından yakalanmış olabileceğini düşünüyor.

Araştırmalara göre, yaklaşık 100 milyon yıl önce gerçekleşen bir çarpışma bu küçük uyduların oluşmasına yol açmış olabilir. Keşfedilen yeni uyduların büyük bir kısmı, geriye dönük yörüngede hareket eden ve “Norse grubu” olarak adlandırılan uyduların bulunduğu bölgede gözlemlendi. Bu da, o bölgede geçmişte büyük bir çarpışmanın yaşandığını düşündürüyor.

Bilim dünyasında heyecan yarattı

Uzmanlar, bu önemli keşfin Satürn’ün ve Güneş Sistemi’nin tarihini daha iyi anlamamızı sağlayacağını vurguluyor. Gelecekte yapılacak gözlemlerle, bu uyduların nasıl oluştuğu ve zaman içinde yörüngelerinin nasıl değiştiği konusunda daha fazla bilgi edinilmesi bekleniyor.

REKLAM ALANI